Szelektív hulladékgyűjtés

20210126 szelektivSzelektív hulladékgyűjtésnek nevezzük azt a folyamatot, amikor valaki a háztartásban keletkező, a számára már felesleges, de hasznosítható anyagokat külön gyűjti, és megfelelő módon adja tovább hasznosításra, ipari feldolgozásra. Amennyiben jó minőségű válogatott hulladékot kívánunk nyerni, az osztályozást a hulladék keletkezési helyén kell elvégezni, azaz az egyes háztartásokban, gyárakban, hivatalokban és intézményekben stb.

A szelektív hulladékgyűjtés célja

 1. Környezetünk védelme, az emberi tevékenységből eredő környezetterhelés és szennyezés¬-kibocsátás csökkentése.
 2. (Az emberi tevékenység által) megtermelt, a jövőben már nem hasznosítható, a hulladéklerakóba kerülő hulladék mennyiségének csökkentése.
 3. A másodnyersanyagok (pl. papír, üveg) kinyerése és hasznosítása, ezáltal a primer erőforrások (pl. fa, természeti erőforrások) kímélése.

A szelektíven gyűjtött háztartási szilárd hulladék újrahasznosítható. Megfelelő ipari előkészítés után másodnyersanyag keletkezik belőle, amit újra fel lehet használni termékgyártáshoz (pl. papírból újra papír). A másodnyersanyagok felhasználása ugyanakkor jelentős energia- és nyersanyag-takarékossággal is jár, mivel ezek a folyamatok már kevesebb technológiai lépést igényelnek.

A szelektív hulladékgyűjtés helye otthon
A szelektív hulladékgyűjtéshez sem nagyberuházásra, sem nagyobb helyre nincs szükség. Csupán a lakásban lévő hulladékgyűjtő edényünket kell két kisebbre lecserélni. A „szelektív gyűjtő” lehet egyszerű papírdoboz is, hiszen a tisztán, külön gyűjtött hulladék nem szennyezett, száraz és nincs szaga. A háztartásokban keletkező veszélyes hulladékokat mindenképpen külön, zárható módon és a gyermekek által el nem érhető helyen kell tárolni, amíg azt hatósági engedéllyel rendelkező cégnek vagy szervezetnek ártalmatlanításra át nem adjuk.

A szelektív gyűjtés hatékonysága
A szelektív hulladékgyűjtés sikerességének alapja, hogy minden fajta másodnyersanyagot a lehető legtisztábban adjunk tovább hasznosításra!

Európai Uniós elvárások a szelektív hulladékgyűjtés területén
Jelenleg Magyarország nem minden településén megoldott a szelektív hulladékgyűjtés, de 2005 ben a szabályozásoknak megfelelően már az ország 40%-ában van lehetőség a hulladékok szelektív gyűjtésére. A csomagolási hulladékok területén pedig elértük az 50%-os hasznosítási arányt. Pécsett a szelektív hulladékgyűjtési rendszer gyakorlati működését 1998 óta a BIOKOM Nonprofit Kft. végzi. A lakosság aktív részvételének és a fejlett gyűjtési rendszernek köszönhetően Pécsett 12%-os az újrahasznosítható anyagok kinyerése a kommunális hulladékból, amely jóval az országos átlag felett (4-5%) van.

GYŰJTHETŐ HULLADÉKOK

Papírhulladék

 • Gyűjthető hulladékok valasztas igen
  újságpapír, hullámpapír, kartonpapír, karton csomagolási dobozok (pl. élelmiszer és kozmetikai cikkek dobozai), csomagolópapír, irodai papírhulladék, leporellók, papírzacskó, borítékok, szórólapok, reklámkiadványok
 • Nem gyűjthető hulladékok valasztas nem
  zsíros, olajos, élelmiszerrel szennyezett papír, papírcímke, használt egészségügyi papírok, indigós papír, faxpapír, matrica/matrica hátlap, bolti (hőpapír) blokk

Műanyaghulladék

 • Gyűjthető hulladékok valasztas igen
  PET palack (ásványvizes, üdítős, étolajos, stb.), PP, PE, HDPE, PET, PS jelzésű flakonok és tégelyek (tejfölös és egyéb élelmiszeres dobozok, kozmetikai-, tisztító- és mosogatószeres flakonok), PP, LDPE jelzésű műanyag fóliák, kupakok, rekeszek, bevásárló reklámtáskák, zacskók, tejes és üdítős többrétegű karton dobozok (tetrapack dobozok) lapítva!
 • Nem gyűjthető hulladékok valasztas nem
  vegyszeres, zsíros flakonok, motorolajos kanna, műanyag gyermekjáték, permetezőszeres flakon, mosogatószivacs, fogkefe, pelenka, egészségügyi betétek, szennyezett zacskók, csövek, nyomtató patronok/tonerek, ruhaneműk, videó-, és magnókazetta, CD/DVD lemez, elektromos szerelvények (konnektorok, kapcsolók), elektronikai eszközök borítása, burkolata (például monitor, nyomtató, billentyűzet, telefon), plexiüveg, hungarocell, habosított hang- és hőszigetelő anyag, padlóburkolók

Fémhulladék

 • Gyűjthető hulladékok valasztas igen
  fém és alumínium (FE és ALU) sörös és üdítős dobozok, alufólia, fémkupak, fém konzervdobozok, egyéb fémhulladék (pl. befőttesüveg tető), alumínium és vasedények
 • Nem gyűjthető hulladékok valasztas nem
  festékes, olajos és vegyszeres doboz, elem, benzines kannák, hajtógázas flakon, szárazelem

 Forrás: https://new.delkom.hu/szelektiv-gyujtes/

20210126 szelektiv rekavolgy