Veszélyhelyzettel kapcsolatos hírek

Tisztelt Kökényi Polgárok!

A Kormány rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdetett az ország teljes területére a koronavírus-járvány miatt. Megjelent és hatályba is lépett a koronavírus miatt veszélyhelyzetet kihirdető kormányrendelet 2020. március 11. napján.

"A kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdet ki" - olvasható a rendeletben.

A Kormány a veszélyhelyzet elhárításáért felelős kormánytagként a miniszterelnököt jelöli ki. A miniszterelnököt feladatának ellátásában a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs segíti.
A veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről külön kormányrendeletek rendelkeznek. A Kormány a veszélyhelyzet fennállásának szükségességét folyamatosan felülvizsgálja. Hozzátették: a Kormány az állampolgárok együttműködését kéri a különleges jogrenddel járó intézkedések végrehajtásában.

Hétfőtől az oktatási intézmények megkezdték a digitális oktatást, az iskolák nem látogathatók.

Kökény községben a Kormány felhatalmazása alapján sor került az első polgármesteri utasítás kiadására, mely a családi bölcsődék és a közösségi terek működését érinti. Emellett jegyzői intézkedés keretében a Keszüi Közös Önkormányzati Hivatal ügyintézési és az ügyfélfogadási rendjéről is döntés született. Mind a polgármesteri, mind a jegyzői intézkedés a személyes érintkezés elkerülését és a járvány terjedésének lelassítását célozza.

Felhívom a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy a koronavírussal kapcsolatban hiteles információk az nnk.gov.hu, illetve a koronavirus.gov.hu oldalon olvashatóak, mely szerint az elsődleges teendő a járvány terjedésének lelassítása, a megelőzés.

Ennek keretében a legfontosabb a gyakori és alapos szappanos kézmosás, vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítő használata. Különösen javasolt mosdó használatát követően és étkezés előtt!

A maszk önmagában nem elegendő a fertőzés megállításához, ám viselése mások védelme érdekében javasolt, ha valaki légúti tünetektől szenved. Amennyiben valamilyen alapbetegsége (magas vérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegség, légzőszervi betegség, májbetegség, daganatos betegség) van, saját védelme érdekében viseljen maszkot!

Ha köhög vagy tüsszent, használjon papírzsebkendőt, azt használat után azonnal dobja ki a szemetesbe, majd mosson/fertőtlenítsen kezet!

Ha az új koronavírus okozta megbetegedés tüneteit tapasztalja és találkozott olyasvalakivel, akitől elkaphatta a fertőzést, minél hamarabb kérjen telefonos segítséget! A háziorvos, az ügyeletes orvos vagy a mentőszolgálat szakembere feltett kérdései megerősíthetik vagy kizárhatják a fertőzés gyanúját. Mindenképpen jelezze, ha ön vagy önnel kapcsolatban álló járt olyan országban az elmúlt két hétben, ahol új koronavírus-járvány zajlik.

Ha a közelmúltban (14 napon belül) olyan országban járt, ahol új koronavírus-járvány zajlik, vagy kapcsolata volt valakivel, aki az érintett területről érkezett, és ezt követően a betegség tüneteit észleli magán, akkor haladéktalanul hívja fel háziorvosát, vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámai (06-80-277-455 vagy 06-80-277-456) valamelyikét!

Ha nem feltétlenül szükséges, emberek közé, orvosi váróba ne menjen, tömegközlekedést ne használjon, maradjon otthon!

Legfrissebb intézkedésében a Kormány - 46/2020. (III.16.) Kormányrendelet - korlátozta a vendéglátó üzletek nyitvatartását (6-15 óráig), a rendezvények, közösségi színterek, sportesemények látogathatóságát.

Az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a gyógyszertár, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet, az üzemanyag-töltőállomás és a dohánybolt kivételével egyéb üzletben 15.00 óra után 06.00 óráig az ott foglalkoztatottak kivételével tartózkodni tilos. Az előírások megszegése szabálysértésnek minősül.

Településünkre a mozgóbolt változatlanul jár a megszokott időben egészen addig, amíg bevezetésre nem kerül az őket is érintő lakhelyelhagyási tilalom.

A Kormányrendeletben a 70. életévüket betöltött személyeket a Kormány arra kéri, hogy lakóhelyüket vagy tartózkodási helyüket ne hagyják el. Ha a 70. életévét betöltött személy ezt vállalja, és erről az önkormányzatot tájékoztatja, az ellátásáról való gondoskodás a települési önkormányzat polgármesterének feladata. Ennek keretében a lenti elérhetőségeken keressen Bennünket, amennyiben segítségre van szüksége!

Az Önkormányzat egyébként az idősek ellátását továbbra is a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás által fenntartott házi segítségnyújtás keretében oldja meg. A szociális étkeztetés, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás huszonnégyórás diszpécser központja zavartalanul működik.

Az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ a személyes ügyfélfogadást felfüggesztette, telefonos ügyeletet működtet. A Kistérségi Szakmai Egység telefonos elérhetősége: 0672/532-657, 0630/4761385.

Mindenkit arra kérek, hogy tartsa be a megelőzés szabályait, illetve tünetek esetén tegye meg a szükséges lépéseket, elkerülve a járvány rohamos iramú terjedését! Amennyiben teheti, maradjon otthon, csupán halaszthatatlan ügyekben érintkezzen másokkal! Vigyázzunk egymásra!

Elérhetőségeink:
Kökény Községi Önkormányzat 0630/8573845 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Keszüi Közös Önkormányzati Hivatal 0672/461-063 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Máli Julia 0630/6629099 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kökény, 2020. március 16.

Máli Julia
polgármester